Nincs termék a kosárban!

Erdész Judit: Népi szabás és díszítés

Erdész Judit: Népi szabás és díszítés

Cikkszám : 9637363025
Kiadó:
Hagyományok Háza
Fogyasztói ár3.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Az utóbbi évtizedekben egyre többen kedvet kaptak a népviseleteknél használatos öltözetdarabok készítéséhez. Egyrészt hagyományőrző csoportok számára egy-egy tájegység hagyományos viseletét újítják fel, másrészt saját maguk számára varrnak olyan ruhadarabokat, melyek magukon viselik a népi szabásformát és díszítésmódot.
Ehhez kíván segítsége nyújtani ez a munka.
Az öltözetdarabok bemutatásánál Flórián Mária: Magyar parasztviseletek c. munkáját vettük alapul, kiegészítve a különböző tájak viseletét bemutató szakirodalommal, illetve a népi hímzések öltésmódjaival, jellegzetes mintaszerkesztéseivel.
A paraszti öltözet ma is elkészíthető elemeit mutatja be a szerző, természetesen a teljesség igénye nélkül. Az általános érvényű leírások mellett a legjellegzetesebb, néprajzi tájak viseletének elkészítéséhez, megvarrásához ad gyakorlati útmutatót. Kiegészíti a ruhadarabokon alkalmazható hímzésminta gyűjteménnyel. Az eredeti viseletek élethű másolására nem lehet törekedni, hiszen azok mára már elvesztették eredeti jelentés-tartalmukat, kikerültek a viseletben járó közösségből, tulajdonképpen színpadi jelmezzé váltak.
A szabásrajzok ahhoz is támpontot adnak, hogyan lehet a régi viseletdarabokat a mához "idomítani", a régi hímzésből vett motívumokkal díszíteni.


Oldalszám: 151

Kiadási év: 2005

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.