Nincs termék a kosárban!

John Rawls: A népek joga

John Rawls: A népek joga

Cikkszám : 9789632360393
Kiadó:
L' Harmattan Kiadó
Fogyasztói ár2.095 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

"A népek joga olyannak veszi a nemzetközi politikai világot, amilyennek látjuk, és azt vizsgálja, hogy milyennek kell lennie egy elfogadhatóan igazságos szabadelvû nép külpolitikájának. E külpolitika taglalásához a jó berendezkedésû népek két fajtáját tárgyalja, a szabadelvû demokráciában, illetve a tisztességes hierarchiában élõkét.Vizsgálódása kiterjed továbbá a jogsértõ államokra, illetve a kedvezõtlen feltételektõl szenvedõ államokra is."

"A közös gondolkodás eszméje szerves része a népek jogának is, amely a társadalmi szerzõdés eszméjét terjeszti ki a népek társadalmára. A népek joga azokat az általános alapelveket fekteti le, melyeket szabadelvû, illetve nem szabadelvû (de tisztességes) társadalmak egyaránt elfogadhatnak, s melyeket egymással szemben tanúsítandó viselkedésük követelményeként el is kell fogadniuk. Azért akartam tehát egy kötetben megjelentetni a két munkát*, mert együtt összegezik arra irányuló gondolataimat, hogy miként élhetnének békésen egymás mellett egy igazságos világban elfogadható gondolkodású emberek, illetve népek."

"Tegyük fel, hogy egy szép napon - mint a Dalai láma tisztelõi szerte a világon sokan szeretnék - Tibet felszabadul. Hogy e szabad Tibet békésen törekedne céljai elõmozdítására. Hogy ugyanúgy, mint Kazanisztánban, amelyet Rawls egy tisztességes nép nem demokratikus, hierarchikus társadalmának gondol el, a tibeti vallásszabadság sem lenne egyenlõ lelkiismereti szabadság, de senkit sem üldöznének katolikus vallása, kínai származása vagy kritikus gondolkodása miatt." (Krokovay Zs.)


* Kötetünkben, akárcsak az eredeti angol kiadásban, szerepel a Visszatérés a közös gondolkodás eszméjéhez címû tanulmány is.

 

Oldalszám: 222

Kiadási év: 2008

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.