Nincs termék a kosárban!

Barlay Ö. Szabolcs (szerk.): Prohászka Ottokár Naplójegyzetek 1-3.

Barlay Ö. Szabolcs (szerk.): Prohászka Ottokár Naplójegyzetek 1-3.

Cikkszám : 9634580947Ö
Kiadó:
Ottokár Püspök Alapítvány
Fogyasztói ár5.600 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Két évvel Prohászka Ottokár halála után, 1929-ben Schütz Antal, az Összegyűjtött munkák 25 kötetének kiadója, két kötetben közzétette a fehérvári püspök naplójegyzeteinek jó részét, Soliloquia címmel. Nem az összes naplót, mivel akkor nem állt rendelkezésére minden kézirat (egyeseket később fedeztek fel Némethy Ernő hagyatékában); ezenkívül Schütz úgy vélte, hogy a bizalmas részleteket el kell hagynia.
Most, hogy szabadon elindulhatott „Prohászka ébresztése", szellemi hagyatékának feldolgozása, egyik legsürgősebb feladatunknak tartottuk azt, hogy kiadjuk Prohászka összes naplójegyzetét, elsősorban is kutatók számára.
Bangha Béla 1929-ben a Soliloquia két kötetének recenziójában kiemelte a naplók páratlan lélektani és történeti értékét. Megtanulhatjuk e jegyzetekből „hogyan fejlődött Prohászka, hogyan küzdött, vívódott magával ez a nagy lélek, hogyan őrizte s tisztogatta magában a papi lelkület értékeit, hogy ítélt emberekről, dolgokról, mik voltak legmélyebb, legbensőbb benyomásai, mi hatott rá, mi keltett lelkében visszhangot, hogyan imádkozott, hogyan Örült, hogyan méltatlankodott magában, hogyan öntötte ki szívét Teremtője előtt. E tekintetben Prohászka naplója éppen az őszinteségével néha valóságos szenzáció."

 

Oldalszám: 404 + 238 + 372

Kiadási év: 1997

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.