Nincs termék a kosárban!

P. Fischl Klára: Ároktő-Dongóhalom bronzkori tell telep

P. Fischl Klára: Ároktő-Dongóhalom bronzkori tell telep

Cikkszám : 9789639271616
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár2.800 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A tell arab szó, jelentése halom. Az európai régészeti irodalomban a többrétegű települések megnevezésére használják. Létrejöttének oka, hogy egy emberi közösség bizonyos gazdasági, társadalmi, természeti vagy szellemi okok miatt hosszú ideig egy adott helyen lakik. Az épületek azonos helyen való újjáépítése és a mindennapi élet maradványai következtében a lakószint emelkedik és kialakul a többrétegű település.
A Kárpát-medencében két olyan időszak volt, amikor teli települések jöttek létre. Először a késő neolitikum folyamán, majd ezek megszűnése után legközelebb a magyar korai bronzkor végén és a középső bronzkorban a Kr. e. 2. évezred első felében.
A bronzkor folyamán a Kárpát-medence alföldi területein olyan népcsoportok éltek, melyek intenzív földművelésen alapuló paraszti életmódot folytattak. Ezek a közösségek olyan állandó telepeket hoztak létre, melyek hosszabb időre egy-egy kisebb régió gazdasági, művelődési központjaivá váltak.
A környezetükből látványosan kiemelkedő halmokra már korán felfigyelt a magyar régészet, szinte mindegyiken voltak ásatások vagy leletgyűjtések a 19. század második felétől folyamatosan. Kedvelt ásatási területek voltak, kezdetben elsősorban a gazdag leletanyag, később az egymás követő rétegekből származó relatívkronológiai megfigyelések miatt. Az 1876-os budapesti Nemzetközi Ősrégészeti Kongresszus kapcsán végzett első teli ásatások közül (Tószeg-Laposhalom, Tiszaug-Kéménytető, Nagyrév-Zsidó-halom, Tiszafüred-Asotthalom) a közel 5 méter rétegvastagságú tószeg-laposhalmi teli telep kulturális egységei hosszú időre meghatározták a kárpát-medencei bronzkor kulturális képét és viszonyait, valamint jelentősen befolyásolták a kutatás irányát.


Tartalom:

ELŐSZÓ

1.    RÉGÉSZETI KUTATÁSOK ÁROKTŐ-DONGÓHALMON

2.    A TELEP JELENSÉGEK ÉS A LELET ANYAG LEÍRÁSA

3.    A TELEP JELENSÉGEK ÉRTÉKELÉSE

4.    LELET ANYAG ÉRTÉKELÉSE
4.1.    A hatvani kultúra leletanyaga
4.2.    A füzesabonyi kultúra leletanyaga
4.3.    Általános leletanyag, a háztartások leletei
4.4.    A leletanyag kronológiai besorolása

5.    A HATVANI ÉS A FÜZESABONYI KULTÚRA TELEPEI ÁROKTŐ-DONGÓHALMON (Összefoglalás)

IRODALOM

 

Oldalszám: 209

Kiadási év: 2006

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.