Nincs termék a kosárban!

Boldizsár Péter - Kocsis Edit - Sabján Tibor: A diósgyőri vár 16-17. századi kályhacsempéi

Boldizsár Péter - Kocsis Edit - Sabján Tibor: A diósgyőri vár 16-17. századi kályhacsempéi

Cikkszám : 9789639271890
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár3.200 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Ez a kötet, amelyben a diósgyőri vár 16-17. századi kályhacsempe leleteit dolgozzuk fel, hetedik éve tartó munkánk eredménye. A 15. század végéig terjedő időszak leleteit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Régészeti Emlékei sorozat 2007-ben megjelent 6. számában közöltük.
Munkánk elvégzéséhez a várban végzett ásatások vezetője, Czeglédy Ilona és a később itt dolgozó Lovász Emese régészek adtak alapvető segítséget. A munkák koordinálását Pusztai Tamás és Szörényi Gábor régészek végezték. A nagy tömegű anyag rendszerezésében Bánfalvy Ferenc, Kozmáné Bányi Judit és Berkeczné Tomsich Katalin restaurátorok, valamint Kalászdi György gyűjteménykezelő volt segítségünkre. A rajzok pauszra való átrajzolását Nagy S. József grafikus készítette el.
Munkatársunk, Sabján Tibor 2007 őszén, az első kötet megjelenésével egy időben, súlyosan megbetegedett. A kórházi kezelések szüneteiben 2008 végéig velünk dolgozott, és a rendszerező munkát sikerült is befejeznünk. A tervezett fotógrafikai munkák nagy részét is el tudta még készíteni.
2009 áprilisában bekövetkezett halálával ennek a szakterületnek az egyik legjobb kutatóját veszítettük el. Kötelességünknek érezzük, hogy ezt a már majdnem kész munkát befejezzük.
Felkértük Búzás Gergely régészt, a visegrádi Mátyás Király Múzeum munkatársát, hogy a hátralévő szerkesztési feladatokban legyen segítségünkre, így az ő segítségével készült el ez a kötet.

A feldolgozó munka a 16-17. századi anyag esetében is elsősorban a csempeanyag vizsgálatára korlátozódott, az ásatások rétegeihez többnyire nem tudtuk visszaazonosítani a töredékeket, vagy az előkerülés helyszíne (pl. várárok) nem adott számunkra pontosabb információkat. A csempék több típusának egy-két példányát már restaurált állapotban kaptuk meg, néhányat pontosítanunk kellett. Számos csempét sikerült ezeken kívül még rekonstruálnunk, illetve bizonyos hasonló rajzolatú csempéket típusok szerint szétválogatnunk. A figyelemre érdemes töredékeket is közöltük.
Az egykori kályhák rekonstruálására és építési idejük meghatározására törekedtünk. A legnagyobb gondot az egy kályhát alkotó csempetípusok összeválogatása jelentette. Igyekeztünk készítés technikai jellegzetességekre támaszkodni de a korszakban általánossá váló technikai fogások nem mindig tudtak segíteni a nagy tömegű anyag csoportosításában. Így néha egy-egy jellegzetes motívum megjelenésére kellett hagyatkoznunk, vagy más lelőhelyek analógiáit vettük figyelembe a csoportosításkor, illetve a keltezés során.
Több csempe esetében nem lehetett megállapítani, hogy milyen más típusokkal tartozhattak egy kályhához, ezeket a darabokat egyenként közöljük, valószínű időrendi sorrendben haladva. Különösen nagy problémát jelentett a párkánycsempék és párták hozzárendelése az egyes csempetípusokhoz. Néhány kivételtől eltekintve ez nem is nagyon sikerült, így ezek többségét is külön soroltuk fel.


Tartalom:

ELŐSZÓ

A DIÓSGYŐRI VÁR TÖRTÉNETE A 16-17. SZÁZADBAN

16.    SZÁZADI KÁLYHÁK

17.    SZÁZADI KÁLYHÁK

TÁBLÁK

IRODALOM

REZÜMÉ

APPENDIX

 

Oldalszám: 232

Kiadási év: 2010

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.