Nincs termék a kosárban!

Dobrik István: Papp László festőművész

Dobrik István: Papp László festőművész

Cikkszám : 9789639271760
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár1.300 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Egy olyan embert mutat be ez a kötet, akinek sorsa és cselekedetei sokaknak volt közvetett, vagy közvetlen módon tanítója. Népben és nemzetben gondolkodó társaival együtt igen sok áldozatot vállalt az ország felemelkedéséért és a kiszolgáltatott időkben is az igaz szó és becsület pártján állt. Kitartása és példamutató ügyszeretete sokaknak adott erőt. Művészetének és pedagógiai munkásságának a moralitás volt navigátora. Festményei és grafikái technikai sokszínűségükben, teremtőjük állandó megújulásra kész akaratát, a témaválasztás gazdagsága pedig a megélt évek ezernyi élményét tükrözik. Stiláris változatosságukat áthatja, és egységessé teszi az egyéni alkotói attitűd. Műveit leíró festőiség, érzelmeket sugárzó expresszivitás, vagy éppen a tájélményből táplálkozó lírai konstruktivitás jellemzi.
Jelentős szerepet töltött be Miskolc képzőművészeti életének újjászervezésében. A megye és a város gimnáziumainak rajz szakfelügyelője volt egészen nyugdíjba vonulásáig. 1952-től vezeti a Vasas Képzőművész Kört, ahonnan sok építész, festő, grafikus, szobrász, iparművész, rajztanár pályája indult.
Életművét nem csupán a műtermében, gyűjteményekben, baráti családoknál és közintézményekben fellelhető alkotásai jelentik. Tanító, az emberekért felelősséget érző cselekedetei legalább olyan jelentőségűek, mint a csendes szemlélődésre hívó művei. Pajkos derűvel átszőtt bölcsessége, mindenkit kereső szeretete, tehetséget tisztelő és formáló tanácsai immáron sokakban ott élnek és gyümölcsöznek gazdagon. Ez a kötet köszönti a művészt, a tanárt, a barátot, ha egyáltalán külön lehet választani mindezt az Ő emberségében.

 

Oldalszám: 72

Kiadási év: 2007

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.