Nincs termék a kosárban!

Bellák Gábor–Dicső Ágnes: Az öreg halász. Csontváryról tényszerűen – a talányos mű restaurálása kapcsán

Bellák Gábor–Dicső Ágnes: Az öreg halász. Csontváryról tényszerűen – a talányos mű restaurálása kapcsán

Cikkszám : 9786155525247
Kiadó:
Herman Ottó Múzeum
Fogyasztói ár1.980 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

1977-ben került Miskolc város tulajdonába dr. Petró Sándor (1907-1976) műgyűjteménye. A Herman Ottó Múzeumban rövidesen megnyílt a jeles kollekció legjavát felvonultató Képtár, mely a magyar festészet mintegy 250 évét neves mesterek alkotásaival reprezentálhatta a nagyközönség számára.

A Képtárat kezdettől fogva nehéz volt "hiánytalanul" működtetni. Hol ezt, hol azt a műkincset kérték kölcsön rangos időszaki kiállításokra, de a legnagyobb érdeklődés kétségkívül Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halásza iránt nyilvánult (és nyilvánul) meg. A négy évtized alatt annyi helyen megfordult már, hogy méltán viseli a Herman Ottó Múzeum "utazó nagykövete" megnevezést.

Az Öreg halász mindeközben egyre csak öregebb lett, matuzsálemi életkora és az utaztatások együttesen okolhatók azért, hogy állapota lassacskán aggasztóvá vált. Hosszú távú megőrzése csakis restauráltatással volt biztosítható. A fontos nemzeti műkincset érintő – meglehetősen összetett, nagy körültekintést és tudást igénylő – beavatkozás azonban komoly költséggel jár, amely meghaladta a múzeum pénzügyi kereteit.

A festmény megmentésére közzétett felhívásunk mind a szakma, mind a közönség körében értő fülekre talált. A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatását nagylelkű adományozók egészítették ki, így valóra vált az álom, megvalósult egy csoda: az Öreg halász áteshetett történetének eddigi legkomolyabb restaurálásán, amely biztosítja, hogy e páratlan festményt az utánunk jövő nemzedékek is épségben örökölhessék majd.

Ez a kiadvány ennek a csodának, a restaurálásnak és az ügy körül kibontakozott összefogásnak a történetét meséli el.

 

Oldalszám: 46

Kiadási év: 2017

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.