Nincs termék a kosárban!

Villám Judit - Szabó Dániel - Gyarmati György - Soltész István: A Magyar Országgyűlés

Villám Judit - Szabó Dániel - Gyarmati György - Soltész István: A Magyar Országgyűlés

Cikkszám : S9789638731845
Kiadó:
Országgyûlés Hivatala
Fogyasztói ár1.980 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A haza és az ország háza több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseletnek, a nemzet törvényhozásának. Ez idõ alatt hazánk minden állampolgárának és a világ valamennyi magyarjának is jelképes otthonává lett. Nem látszik rajta a kor, hona átélt egy viharos és tragikus eseményekkel terhes évszázadot, megért nagyszerû és szomorú pillanatokat, és maga is gyakran kapott sebeket.
Az Országház építésének terve akkor született, amikor a nemzet életének és fejlõdésének éppen emelkedõ szakaszában volt. Andrássy Gyula miniszterelnök az új - ahogy akkor nevezték: állandó - Országházra gondolva a londoni parlamentre tekintett. Sokan ellenezték a németnek tartott neogótikus stílust, de a miniszterelnök pártolásának is köszönhetõen Steindl Imre elképzelése valósult meg. az építész és korának számos képzõmûvésze a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki ezzel a pompás alkotással. Az új épület a változó történelmi idõkben különbözõ helyszíneken ülésezõ magyar törvényhozás nemzeti büszkeségét és önazonosságát is reprezentálta. "Legyen egész alakja és szerkezete egyszerû, de olyan, minõ egy alkotmányos szabad nemzetnek méltóságát megilleti" - olvashatjuk egy régi parlamenti dokumentumban.
1989. október 23-án a parlament erkélyérõl kiáltották ki a magyar köztársaságot. Az épület 1990 tavasza óta a szabadon választott Országgyûlés otthona. Célunk ma sem lehet egyéb - a haza házát érezhesse és tekintse minden polgár a maga otthonának. Fejezze ki a Ház és az itt folyó munka egy szabad nemzetnek és e nemzet polgárainak méltóságát.
Most, amikor röviden bemutatjuk olvasóinknak a magyar parlament múltját és jelenét, kívánom, érezzék otthon magukat az ország házában.

 

Oldalszám: 106

Kiadási év: 2009

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.