Nincs termék a kosárban!

Umberto Eco: Óriások vállán

Umberto Eco: Óriások vállán

Cikkszám : S9789630994972
Kiadó:
Kossuth Kiadó
Fogyasztói ár5.990 Ft
Ár / kg:

Umberto Eco legújabb - halála után összeállított - esszékötetében tizenkét írás olvasható, melyet az ún. Milanesiana fesztiválok alkalmából írt, s ezeken a Milánóban évente megtartott fesztiválokon olvasta fel őket 2001 és 2015 között. A Milanesianák 2008-tól kezdve mindig egy-egy téma köré szerveződtek, ilyenek például a szépség, a rútság, a tűz, az abszolútum, a láthatatlan, az összeesküvés - nem egyet ezek közül maga Eco sugallt a szervezőknek.
A címadó esszé a nemzedékek harcának irodalmi és filozófiai, kulturális és társadalmi vonatkozásait boncolgatja az ókortól kezdődően egészen a modernitásig: "A régiek természetesen óriások voltak mihozzánk képest; mi azonban, bár törpék vagyunk, az ő nyakukba kapaszkodva - vagyis élve bölcsességükkel -, jobban látunk, mint ők" - idézi a klasszikus aforizmát a szerző, egyúttal felveti a kérdést, vajon a jövő milyen perspektívát tartogat számunkra: a törpék eztán törpék nyakába kényszerülnek, vagy új, egyelőre ismeretlen óriások lépnek majd fel?
E posztumusz kötet írásai is mind magukon viselik Eco sajátos szemléletmódját, reneszánsz ember voltát, szellmességét, sziporkázó stílusát, humorát, lefegyverző eleganciáját.

Tartalom

A kiadó megjegyzése
Óriások vállán
A szépség
A rútság
Abszolút és Relatív
A tűz szép
A láthatatlan
Paradoxonok és aforizmák
Hamisan állítani, hazudni, hamisítani
A művészi tökéletlenség néhány formájáról
Revelációk titokügyben
Az összeesküvés
Szentségképzetek
Bibliográfia
Névmutató
A fotók forrásai

 

Oldalszám: 355

Kiadási év: 2019

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.