Nincs termék a kosárban!

Bencze Géza: Zala megye leírása a reformkorban - két korabeli forrás alapján

Bencze Géza: Zala megye leírása a reformkorban - két korabeli forrás alapján

Cikkszám : 963016932
Kiadó:
Zala Megyei Levélrár
Fogyasztói ár800 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A XVIII. század végét követő fél évszázadnyi időszak alatt számos, elsősorban földrajzi és statisztikai, részben gazdasági leírása született Magyarországnak, s ezek már a nagyközönség kezébe is kerültek. Vályi András: Magyarországnak leírása három kötetében (1796-1799). Magda Pál: Magyarországnak és a határőrző katonaság vidékének legújabb statisticai és geographiai Leírása c. munkájában (1810), vagy Fényes Elek kétkötetes Magyarország leírása (1847) címet viselő, talán mind közül a legismertebb munkájában, foglalkoztak természetszerűleg Zala megyével, annak földrajzi helyzetével, lakosságával, természeti adottságaival, kereskedelmével és közlekedésével, gazdaságával és népével. Mondanivalójukat a munkák természetéből következően enciklopédia-szerűen adták elő, s egy-egy terület, egy megye, vagy egy adott téma a kor kívánalmainak - és a műveltebb olvasóréteg igényének - megfelelő mélységben szerepelt bennük.
E közkézen forgó munkákat jól egészítették ki a kor igen színvonalas térképei és atlaszai, hogy csak a legismertebbeket; Korabinszky János: A magyar királyság atlasz-át (1804), Lipszky János Magyarország térképét (1804-1810), Márton József: Magyar Atlászát (1811), vagy a Görög-Kerekes-féle atlasz laponként is forgalomba került - több kiadást megért - megyei térképeit említsük.
A korszak országleírásai és térképei elegendőnek bizonyultak az érdeklődő közönségnek, az utazóknak, de az ezekben közölt ismeretek már nem voltak elégségesek sem a közigazgatás, sem a katonai vezetés számára, különösképpen nem, ha egy-egy megyét, vagy annál szűkebb területet érintő kérdésről volt szó.J A korszakban megkezdett hatalmas folyamszabályozási- és mocsár-lecsapolási munkák, a kereskedelem kiszélesítését hozó útépítések is bővebb ismereteket követeltek meg egy adott területről már a tervezés stádiumában is.

 

Oldalszám: 188

Kiadási év: 1986

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.