Nincs termék a kosárban!

Tyekvicska Árpád: Írások a forradalomról

Tyekvicska Árpád: Írások a forradalomról

Cikkszám : S9637243658
Kiadó:
Nógrád Megyei Levéltár
Fogyasztói ár3.000 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

1956 egyik ismert története Nógrádhoz kapcsolódik. Egy itteni faluban, Felsőpetényben volt házi őrizetben Mindszenty József bíboros, innen indult Budapestre a rétsági páncélosok kíséretében. A bíboros forradalom utáni sorsa közismert, a közreműködő katonáké kevésbé. Perbe fogták őket, a forradalmi katonai tanács elnökét, Pálinkás (Pallavicini) Antalt kivégezték, tiszttársait börtönbüntetéssel sújtották.
Ezt a történetet dolgozza fel a könyv három fejezete, bemutatva ennek kapcsán, hogyan mûködött a forradalom után a hatalom megtorló gépezete, s ki is volt a tragikus sorsú egykori õrgróf.
A könyv további fejezetei is Nógrádhoz kötõdnek. Áttekintést kapunk a forradalom eseményeirõl a Rétsági járásban, majd a következõ részben a szociológia eszközeivel, módszereivel kerülnek elemzésre egy kisközség '56-os eseményei. Képet kaphatunk arról, hogy a szereplõk milyen motiváltsággal lettek részesei a történéseknek, s a falu, mint közösség hogyan válaszolta történelmi kihívásra.
A kötet utolsó két fejezete már átlépi a megyehatárt. A forradalmat követő megtorlás egyik fordulópontjáról szól az a jegyzőkönyv, mely a katonai tanács 1956. december 4-i üléséről készült. Itt döntöttek a résztvevők a forradalmárokkal szembeni gyors és kegyetlen leszámolásról. A záró tanulmány egy fontos esztendőt tárgyal. 1962 a Kádárkorszak fordulópontja: lezárja a tömeges megtorlások időszakát és megnyitja a „gulyáskommunizmus" éveit. A kötet a „már és még" sajátos hangulatát idézi fel az olvasóban.

 

Oldalszám: 438

Kiadási év: 2006

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.