Nincs termék a kosárban!

Körmendy József - Rajczi Pál (szerk.): Rott Nándor veszprémi püspök bérmálási feljegyzései 1921-1938

Körmendy József - Rajczi Pál (szerk.): Rott Nándor veszprémi püspök bérmálási feljegyzései 1921-1938

Cikkszám : 9630035472
Kiadó:
Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár
Fogyasztói ár1.500 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

Nagy örömmel adok ajánlást a jelen kötethez, amely méltó emléket állít kiváló püspök-elődömnek, dr. Rott Nándornak, aki 1917–1939 közt volt a veszprémi egyházmegye főpásztora.

1921–1938 között, a bérmálások alkalmával készített saját kezű feljegyzései rávilágítanak hatalmas munkabírására és szinte mindenre kiterjedő főpásztori gondosságára. Évente több mint négy hónapot töltött el bérmálással, illetve nagy kiterjedésű egyházmegyéje plébániáinak látogatásával. Jegyzetei arról tanúskodnak, hogy az úton-levés, a megszokott püspöki rezidenciától való távollét fáradalmait szívesen vállalta, munkáját nem reprezentálásnak, hanem apostoli missziónak fogta föl.

Útjai során minden szépet és jót észrevesz, mindenekelőtt papjainak és híveinek buzgóságát, de meglátja a problémákat, az emberek nyomorúságát is, és azonnal keresi a megoldás lehetőségeit. Igazi, jópásztori szeretet párosul nála a mértéktartó szigorúsággal.

Személyes tapasztalatait nemcsak saját használatra jegyzi fel, hanem azoknak általános érvényű tanulságait körlevelekben is közzé teszi, hogy mindenki okulhasson belőlük.

Hála Rott Nándor őszinte hívének, Dr. Körmendy József kanonok, prépost úrnak és munkatársainak, egy olyan kötettel lettünk gazdagabbak, amely nemcsak kor- és helytörténeti szempontból jelentős, hanem valláserkölcsi szempontból is. E könyv olvasása – amellett, hogy roppant érdekes – mindannyiunknak ösztönzést is nyújt kötelességeink teljesítésére: püspöknek, papnak, egyházközségi alkalmazottnak, egyszerű hívőnek egyaránt. Most az ezredfordulón és a jövőben is.

Dr. Márfi Gyula
veszprémi érsek

 

Oldalszám: 210

Kiadási év: 2000

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.