Nincs termék a kosárban!

Perczel Anna: Védtelen örökség Lakóházak a zsidó negyedben

Perczel Anna: Védtelen örökség Lakóházak a zsidó negyedben

Cikkszám : S9789639669116
Kiadó:
Városháza Kiadó
Fogyasztói ár19.800 Ft
Ár / kg:

Budapest utcavezetésben, telekszerkezetben és beépítésben egyaránt egyik legrégibb, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrészét, egyben egyetlen zsidó-kereskedő negyedét mutatja be a könyv. A rövid történeti bevezetést utcáról-utcára, épületről-épületre haladó, színes képekkel illusztrált ismertetés követi. A kötet fotográfusa Lábass Endre.

Perczel Anna építész 1942-ben született Párizsban. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte.
Első munkahelyén, a BUVÁTI-ban, Vadász György műtermében a legfontosabb munkája a Gellért hullámfürdő rehabilitációja volt.
Négy évig Algériában, illetve Mozambikban él, 1984 és 1990 között a Duna Kör aktív tagja volt. Talán ezek az évek is hozzájárultak ahhoz, hogy mikor 1987-ban a VÁTI Kutatási és Műemléki Irodáján régi városrészek rehabilitációs terveinek elkészítésével bízták meg (Középső-Józsefváros, Kőbánya), az épített és természeti környezetre mint pótolhatatlan értékre, védendő örökségre tekintsen. Azért, hogy érthetővé tegye, miért fontos a történelmi városrész sajátos világának, hangulatának, kultúrájának megőrzése és egyben lakóinak megtartása, az okvetlenül szükségesnél mélyebben foglalkozott a negyed múltjával, tradícióival, kulturális és természeti örökségével és ezek összefüggéseivel, utcánkénti és épületenkénti bemutatásával.
Fővárosi képviselősége idején ugyanez az egyre erősödő meggyőződés vezérelte, s ez állította később az ÓVÁS! Egyesület alapítói közé.
Erről szól a zsidó negyed lakóházairól írt könyve is.

 Unprotected heritage Residential buildings in the Jewish Quarter

Tartalom

Komoróczy Géza: Egy történelmi városnegyedről, féltő szeretettel
Bevezető
Akácfa utca
Csányi utca
Dob utca
Dohány utca
Holló utca
Káldy Gyula utca
Kazinczy utca
Király utca
Kisdiófa utca
Klauzál tér
Klauzál utca
Nyár utca
Rumbach Sebestyén utca
Síp utca
Székely Mihály utca
Vasvári Pál utca
Wesselényi utca
Irodalom

 

Oldalszám: 449

Kiadási év: 2007

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.