Nincs termék a kosárban!

László Péter: Emberöltők és rendszerváltozások a Völgységben

László Péter: Emberöltők és rendszerváltozások a Völgységben

Cikkszám : 9789638752611
Kiadó:
Völgységi Múzeum
Fogyasztói ár750 Ft
Ár / COM_VIRTUEMART_UNIT_SYMBOL_darab:

A település az emberi tevékenység színtere. Minden nemzedék nyomot hagyott rajta, a maga képére formálta. Kiadványunk több emberöltőnyi időt ölel át. Részletesebben azt néztük meg, hogy a második világháború óta a Völgység településein élő emberek milyenné formálták lakókörnyezetüket. A kérdéskör megragadásához a főbb településfaktorokat vettük sorra. A népesség életmódja, foglalkozása, munkahelye, intézményei, lakóhelye azok a területek, amelyekről leolvasható az emberek igénye, lehetősége és képessége. Mindez beágyazva a történelmileg meghatározott társadalmi környezetbe. Az a generáció, amelyik a második világháborútól a várossá avatásig a vállán vitte a terheket, javarészt már eltávozott közülünk. Az ő emlékük előtt tisztelegve a tanulmánynak az első részét, amelyik a várossá avatással egy időben készült, és a Pécsi Akadémiai Bizottság minősítette, változatlanul tesszük közzé.
Dolgozatunk második részében arra teszünk kísérletet, hogy az 1977 óta eltelt újabb emberöltő állapotváltozásait rögzítsük.
Az általunk megragadott időintervallumban három rendszerváltás és egy forradalom is zajlott /1945, 1947, 1956, 1990/. Ezért olyan kapaszkodót kerestünk, amely a termelési módok, társadalmi rendszerek változása közepette is alkalmasnak látszott a népesség és a terület állapotának vizsgálatához. Mivel az első részben a terület eltartó képessége és a településfaktorok változása volt az a fonál, amelyre felfűztük a mondanivalónkat, a második részben is ennél maradtunk. Csak így bizonyítható, hogy a rendszerváltozások ellenére az emberöltőket sokkal több szál fűzi össze, mint amennyi elválasztja.

Tartalom

Előszó
I. rész
Kitekintés
Kihívások-feszültségek
A foglalkoztatási szerkezet változása
Az ipari munkahelyek szerkezetváltozása
Mezőgazdasági munkahelyek
Az intézményhálózat szerkezetváltozása
Bonyhád, mint lakóhely
Város és vonzáskörzete

II. rész
Visszapillantás
A népességet érintő változások
Az ipari munkahelyek
Mezőgazdasági munkahelyek
Az intézményhálózat
Bonyhád, mint lakóhely
Vonzáskörzet vagy kistérség?
Irodalom

 

Oldalszám: 87

Kiadási év: 2007

Ajánljuk még:

Please publish modules in offcanvas position.