4 000 Ft2 200 Ft5 900 Ft4 600 Ft2 900 Ft5 900 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Dr. Illés Károlyné: Hímzés mintagyűjtemény
Teljes méretű kép megtekintése


Dr. Illés Károlyné: Hímzés mintagyűjtemény

( Hagyományok Háza )
Egységár (darab): 5 200 Ft151 Mintaív található a dossziéban és a hímzéstípusokhoz öltés leírás.

A magyar nyelvterület hímzései nagyon sokrétűek, sokfélék, ez a mintagyűjtemény szűk bepillantás enged a tájegységek hímzéseibe. Ez a feldolgozás mindenek előtt segíteni kívánja hazánk hímzés hagyományainak megismerését, ápolását és megőrzését. Akik ezt a munkát a kezükbe veszik, megismerkedhetnek a legismertebb tájegységek hímzéseinek gazdag formavilágával, s ennek birtokában reméljük, hogy mind többen kapnak kedvet a hagyomány továbbéltetéséhez. A bemutatott anyag sokrétű, szerényebb szerkezetű minták váltakoznak a dúsabb kompozíciójú, nagyobb tudást igénylőkkel, lehetőséget biztosítva arra, hogy tehetségének és képzettségének megfelelően mindenki megtalálja benne a számára legmegfelelőbb mustrát.

Az anyag felosztása a nagyobb tájegységek - Alföld, Dunántúl, Felvidék és Erdély -alapján történt, ezeken belül találhatjuk a kisebb tájegységek hímzéseit. Az itt szereplő minták kiválasztásában arra törekedtem, hogy a táj hímzéseinek legjellegzetesebb motívumait mutassam be. A gyűjteményben szereplő tájegységekben való tájékozódást egységesen a stílus rövid, vázlatszerű leírása — előfordulási hely, eredeti funkció, alapanyag, öltések, színek, motívumok - segítik. Hiszen minden táj mintáit eltérő öltésekkel, öltéstechnikával varrjuk, más-más elemekből, motívumokból állítjuk össze, eltérő szerkesztési elvek, kompozíciós megoldások szerint. Mindezeket kiegészíti, illetve hatásukban változtatja a felhasznált hímzőfonal színe, minősége és vastagsága. Ebben a részben találjuk meg a felhasználási lehetőségeket is figyelembe véve a mai alapanyagokat és hímzőfonalakat. Az öltéstechnikát és a színeket a mintákon jelölt, egyértelmű rajzi jelek és a színek betű-rövidítései jelzik. A minták természetes nagyságban szerepelnek, sem kicsinyíteni, sem növelni nem szükséges azokat. Minden esetben jelölöm a minta közepét, vagy a motívumszakasz ismétlődési lehetőségeit. A darabok méretét, funkcióját nem adtam meg, csak a tájegységeket, lehetőséget biztosítva arra, hogy ki-ki saját igényének megfelelően alkalmazza azokat, hisz egy párnára tervezett kompozíciót tovább folytatva falvédőn, vagy függönyön is alkalmazhatunk, ha a díszítmény a rendelkezésre álló felület megfelelő helyére kerül. A befejezési módokkal csak abban az esetben foglalkozom, ahol a szegélydísz a minta része. A többi mustránál a szélmegoldások gazdag tárházában lehet válogatni, de csak akkor, ha ismerjük az ott használt és alkalmazott technikákat.

A kiadvány célja hiteles anyagot adni az oktatásban résztvevőknek, a frissen végzett szakembereknek, valamint segíteni a szakkörvezetők és a népi kézimunkák alapján dolgozni vágyók munkáját. Lehetővé teszi továbbá, hogy az érdeklődők megismerjék a népi hímzőkultúránk egyes tájegységeire jellemző sajátos motívumkincseket. A hímző szakkörök feladata a Kárpát-medencében élő magyarság hímzéshagyománya motívumvilágának megismerése, feldolgozása és bemutatása. Ez a könyv nekik és a most alakuló csoportoknak is segítséget kíván nyújtani. Az egyes stílusok előtt megjelenő színes képek inspirálóként szolgálhatnak ehhez a munkához is.

 

 

Kiadási év: 2015Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Jogtudomány, Közgazdaság

Pedagógia, Pszichológia

Szociológia, Kisebbségkutatás

Nyelvészet

Néprajz

Filozófia-Vallás

Politológia

Kommunikáció

Copyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat