9 990 Ft3 800 Ft3 900 Ft3 750 Ft2 900 Ft5 900 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Frazer, James G.: Az aranyág
Teljes méretű kép megtekintése


Frazer, James G.: Az aranyág

( Osiris Kiadó )
Egységár (darab): 3 400 FtFrazer a klasszikus brit etnológia utolsó képviselõje. Élete és munkássága korszakot jelent a néprajztudomány történetében. Malinowski korunk legnagyobb etnológusának nevezi, míg C. G. Seligman Tylor és Haddon mellett õt említi, mint a brit etnológia egyik vezéralakját. Minden kortársánál jobban képviselte a humanista tudományosságnak azt az irányát, mely "Lafitau óta" a primitív társadalmak vizsgálatát az antik kultúrák és a paraszti folklór tanulmányozásával köti össze.
Az aranyágban Frazer arra tesz kísérletet, hogy felvázolja az emberi gondolkodás fejlõdését a mágia és a vallás egymást követõ fokain keresztül a tudományig. Kiindulópontul Nemit, Diana Nemorensis szentélyét választja, ahol az ókorban a szentély papja - az Erdõ királya - elõdjét megölve nyerte el tisztségét, amelyet addig viselt, míg õ maga is áldozatul nem esett utódja kardjának. A szokásra Frazer az ókori irodalomban nem talál kielégítõ magyarázatot: elhagyja hát Itália partjait, és messzi útra kél, bejárja Ausztrália bozótjait, felkeresi az afrikai õserdõk törzseit, részt vesz a mexikóiak és az ajnuk szertartásain, ott van a német és olasz városkák farsangi forgatagában, és meghallgatja az öreg parasztok múlt idõket idézõ meséit. Amikor útja végeztével ismét kiköt az itáliai partokon, és újra felkeresi Diana szentélyét, nemcsak az Erdõ Királya megölésének szokására hoz magával magyarázatot, de felvázolja az emberi gondolkodás történetét is.

 

Oldalszám: 524

Kiadási év: 2005Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Hagyományok Háza

Copyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat