3 000 Ft3 600 Ft1 820 Ft3 500 Ft6 900 Ft2 000 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Balogh Elemér: Sárhidai nóták - Dr. Balogh Elemér emlékeiből
Teljes méretű kép megtekintése


Balogh Elemér: Sárhidai nóták - Dr. Balogh Elemér emlékeiből

( Zala Megyei Levélrár )
Egységár (darab): 1 500 FtIdős korban az emlékezet szívesen időzik a múltban, a fiatalság eseményei, élményei ismét feltámadnak és mintegy új fényt kapnak. Dr. Balogh Elemér nyolcvanadik évén túl nótákra emlékezik, gyermekkora és ifjúsága dalaira, amelyeket egykor Sárhidán "danogatott" társaival az 1920-40-es években. Emlékeinek jelentősége túlmutat a magánélet körén, és szándéka szerint sem pusztán a felidézés, hanem a feltárás, megőrzés és továbbadás a célja. Vállalkozása voltaképpen rokonítható Pálóczi Horváth Ádám tevékenységével, aki számos dallamot (köztük dunántúliakat) kottázott le gyűjteményébe a 19. század elején. "Én a régieknek nagy becsülője vagyok..." - írta Pálóczi Horváth, aki igyekezett minden dalt feljegyezni, amit gyermekkorától kezdve hallott és megtanult, azért, hogy "amennyiben rajtam áll, megmentsem őket az örök haláltúl..." De megemlíthetjük Arany Jánost is, aki idős korában készítette el dalgyűjteményét, írta össze Nagyszalonta dalait; aki szülőföldjének közösségi értékeit élete során magában megtartotta, példázva ezzel a paraszti sorból értelmiségivé vált ember hűségét környezetéhez, őseihez, népéhez.

A mai kor népzenegyűjtői zeneileg képzett szakemberek. Dr. Balogh Elemér azonban jogász, aki nem folytatott zenei tanulmányokat. Éneklése mégis biztos zenei érzékről tanúskodik, dalainak mennyisége pedig igen zenei memóriáról. Háromszáz dal egy ember daltudásában jelentős szám! Jellemző, hogy a dallamok jobban megmaradtak emlékezetében, mint a szövegek, amelyek felidézéséhez testvérbátyja, Balogh Ferenc segítségét is igénybe vette, illetőleg Doszpoth Kálmán és Köves Péter egykori sárhidai társait is kikérdezte. Néhány dallam szövegét azonban így sem sikerült megtalálnia. Ekkor Bakos Tibor, a község polgármestere sietett segítségére, aki 2001 tavaszán találkozót szervezett helybeli idős embereknek; ők együttesen harminc dallam szövegét tudták azonosítani. Köszönet illeti a polgármester urat és Bakos Sándorné Pete Krisztina, Doszpoth László, Gáspár Károlyné Tuboly Teréz, Balogh István sárhidai lakosokat.

Dr. Balogh Elemér a dalszövegeket legépelte, majd magnetofonra énekelte. Ezek kottás lejegyzéseiből készült el a jelen kötet, amely sajátos személyi monográfia, népzenei és zeneszociológiai dokumentum, ahol a gyűjtő és adatközlő egy és ugyanaz a személy.

 

Oldalszám: 328

Kiadási év: 2002Kérdés felvetése a termékrőltöbb kategória


Hagyományok Háza

Copyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat