2 500 Ft2 500 Ft2 600 Ft3 900 Ft3 900 Ft4 900 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Jelentés: Az Ön böngészője nem engedélyezi a cookie fájlok használatát. A vásárláshoz mindenképpen szükség van erre a funkcióra. Módosítsa a böngésző beállításait!


Jakobetz László: Újpest és Kőbánya sakktörténet a XIX. századtól napjainkig
Teljes méretű kép megtekintése


Jakobetz László: Újpest és Kőbánya sakktörténet a XIX. századtól napjainkig

( Jako Chess Books )
Egységár (darab): 1 500 FtÚjpest és Kőbánya földrajzilag távol esik egymástól (a budapesti 3-as metróvonal két végállomása), mégis számos hasonlóságot fedezhetünk fel várostörténetükben és másfél évszázados sakkmúltjukban is. Mivel az utóbbiban komoly mennyiségű anyagot sikerült felkutatnom, ezért úgy gondoltam közzéteszem a jövő számára.
A két egykori iparkerületben mindig sok támogatója volt a királyos játéknak, és számtalan sakktehetség indult el - a történelem viharainak következtében - gyakran kényszerű, a világot beívelő pályára...
A városrészek sakk-körei rendszeresen mérkőztek egymással, ám ezeket a sakkcsatákat inkább baráti vetélkedés jellemezte, mintsem kemény rivalizálás.
Az újpesti és a kőbányai csapatok azonban nem csak a hivatalos bajnokságokban találkozhattak a táblák mellett, hanem a szakmák vetélkedésében is. Ilyen volt 1950-ben a textiles „sakknagyüzem”, amely az Aquincumi strandon indult. A gyárak hét körzetre osztva, 25 táblán mérkőztek meg egymással. A Kőbánya-Újpest textilrangadóra a 6. fordulóban, szeptember 10-én került sor. Az eredményt nem tudjuk, de nem is fontos...
A közelmúltban tapasztaltunk némi visszaesést - elsősorban tömegszinten - a IV. és X. kerület sakkéletében (pl. az 1985-ös és 1986-os kerületek közötti 50 táblás Esti Hírlap Kupán egyik városrész sem játszott számottevő szerepet), de mára ismét Budapest élvonalában találjuk a két régiót.

 

Oldalszám: 56

Kiadási év: 2012Kérdés felvetése a termékrőlCopyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat