2 700 Ft3 900 Ft2 500 Ft7 700 Ft4 400 Ft3 000 Ft

Kereső

Kategóriák

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Könyvajánló - A Martin Opitz Kiadó két régészeti kuriózuma ismét elérhető

Örömmel jelentjük be a hazai régészet szerelmeseinek, hogy a Martin Opitz Kiadó unikális, Opitz Archaeologica régészeti sorozatának két korábbi remekműve webáruházunkban ismét elérhető.

Tolnai Gergely: Palánkvárak Magyarországon
Opitz Archaeologica 4.

Palánkvár - ezt a kilejezést hallva mindenkinek a 16-17. századi törökellenes végvári harcok jutnak eszébe, ez volt ugyanis a klasszikus időszaka ennek az erődítménytípusnak. A török-magyar várháborúk során mindkét fél nagy számban épített palánkvárakat saját területeinek, útvonalainak, határainak, átkelőinek védelmére. Vajon milyen volt ez az erődítménytípus, vannak-e, voltak-e olyan általános jellemzői, egyedi jellegzetességei, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethetőek a klasszikus kőváraktól?
Erre a kérdésre keresi a választ jelen kötet, kísérletet téve a terminológia tisztázására, bevonva a kutatásba a korabeli írott forrásokból ismert elnevezéseket is. Kitér a palánkok építési módszereire, az egyes helyőrség létszámára, a folyamvédelemre és egyéb, kevésbé ismert sáncokra és őrtornyokra. A kötetet a szerző által a török kori Magyar-országon azonosított palánkvárak katasztere zárja, részletes adatokkal és bőséges szakirodalmi hivatkozásokkal az egyes erődítmények történetére nézve.


Prohászka Péter: Az ozora-tótipusztai avar fejedelmi sírok
Opitz Archaeologica 5.

Az ozorai-tótipusztai leletek különleges szereppel bírnak az avarkor régészeti kutatásában. Az avarkor régészeti emlékanyagának meghatározása részben az 1871 őszén veremásás közben megbolygatott temetkezéseknek köszönhető. Ezen 7. századi fejedelmi sírok és mellékleteik alapos részletekbe menő közreadása és elemzése, annak ellenére nem történt meg, hogy a mellékleteik legnagyobbrészt a Magyar Nemzeti Múzeumba jutottak. Az adattári kutatások során előkerült hivatali jelentéseknek köszönhetően megtörténhetett a sírok rekonstrukciója, a leletek régészeti elemzése és történeti környezetbe helyezése.

 

Copyright 2019. All Right Reserved | ÁSZF | Adatvédelmi szabályzat